Kako analiziram lunacije in mrke v osebnem horoskopu

Categories: Astroposvet, MRKI

Skozi več kot 20-letno prakso sem spoznala, da so pri interpretacija astrološke karte mrki izredno pomembne močne točke, ki osvetlijo tisti del življenja, ki se ga dotaknejo. Poleg grafičnega prikaza vašega horoskopa  izračuna mrkov – to nalogo opravi namesto mene astrološki  program se je potrebno pred neko izjavo o delovanja mrka ali lunacije potrebno soočiti z kopico parametrov….

Mrki nastopijo kadar sta mlaj in polna Luna v konjunkciji z luninima vozloma – namišljenima točkama, na katerih luna seka ekliptiko. Mrki so lahko delni ali popolni, astrološko pomembni so  slednji. Sončni mrk nastopi ob mlaju, ko lunina senca zatemni sonce. Lunin mrk nastopi ob polni luni,  ko zemlja zasenči luno. Sončni mrki se dogodijo približno dva do petkrat na leto, lunini pa le enkrat ali dvakrat. Nekateri astrologi jih imajo za negativne, ker naj bi mrk kot pojav spominjal na umiranje svetlobe, za senčenje in izgubo moči. Svetloba ob mrku namreč ugasne, a se čez čas vrne. Zaradi tega pojava je prisotna tudi simbolika smrti in ponovnega rojstva. V tem pogledu naj bi bili mrtvi res nezaželeni pojavi in slabo znamenje ki napovedujejo mračne dogodke v življenju posameznika ali naroda. 

Skozi več kot 20-letno prakso sem spoznala, da so pri interpretacija astrološke karte mrki izredno pomembne močne točke, ki osvetlijo tisti del življenja,  ki se ga dotaknejo.  

 

Analiza  se začne že z rojstno karto.  

V rojstni karti poiščem pred rojstni oziroma prenatalni mrk, saj bo astrološka hiša v kateri je nastopil poudarjena vse življenje. Ni pomembno ali je bil to lunin ali sončev mrk, pomemben je tistiki se je zgodil zadnji pred rojstvom. 

Prenatalni mrk je pomemben ravno toliko, kot zadnja predrzna lunarna konjunkcijaastrologi lahko ugotovimo to na ta način,  da proučimo rojstno karto in pogledamo s katerim planetom je Luna nazadnje tvorila konjunkcijo pred rojstvom. Luna namreč prevzame lastnosti tega planeta in  postane del temperamenta tega planeta.   

Skratka prvi pogoj za ocenjevanje lunacij in mrkov je dobro poznavanje rojstne karte v smislu prednatalnih mrkov. 

Drugi parameter, ki ga uporabljam pri analizi je pregled planetnih konfiguracij v progresirani karti. Če lunacija ali mrk sproži trigone v rojstni karti, lahko  predvidevam, da se bo zgodilo nekaj lepega,v kolikor to potrjujejo tudi drugi aspekti  v prognozi. V kolikor mrk ali lunacija sproži disonantne aspekte, kot so kvadrat, opozicija ipd pa lahko predvidevamo, da bo bo v določenem obdobju življenja prišlo do nagnjenosti k depresiji  ali negativnega razmišljanja. Slednje morajo potrjevati tudi drugi parametri v astrološki karti. 

Ob izdelovanju letnega horoskopa vedno pregledam tudi hiše v katere pade mrk ali lunacija. 

Tudi prazna hiša brez planetov v kolikor jo aktivira mrk ali lunacija bo čez leto imela dodaten pomen. 

Ko pripravljam prognozo nikoli ne pregledam samo datum mrka, ki je aktualen v tistem obdobju. Na aktualnega se osredotočim, istočasno pa  pregledam tudi mrke, ki so se zgodili v preteklosti in seveda  tudi tiste, ki se bodo zgodili v prihodnosti. V kolikor se dotični mrki pojavljajo zaporedoma več let v enaki hišah to pomeni,da bodo ta področja življenja  dotičnem  obdobju bolj izpostavljenaV kolikor v astrološki karti opazim, da   več mrkov v zaporedju več let pada v enako hišo, lahko predvidevam,  da bodo tista področja, ki jih predstavljata  astrološka hiša bolj izpostavljena. Več zaporednih mrkov v enaki hiši mi pove, da bodo zadeve te hiše pomembne več let. 

V kolikor se lunacije ali mrki vrstijo v 1. in 7. hiši bi znalo biti to pomembno za osebne odnose, če se  mrki ali lunacije ponavljajo v 2. in 8. hiši, bodo v tem pomembni finančni projekti, spolnost  ali  terapevtski odnosi. Če se mrki dogajajo v 3. in 9. hiši bodo v ospredju odnosi z sorodniki , učenje, izobraževanje. V 4. in 10. hiši bi znali biti izpostavljeni odnosi z družinskimi in poslovnimi partnerji,  v 5. in 11. hiši pa odnosi z otroki,  prijatelji in znanci. Pri 6. in 12. hiši pa bi se znalo življenje vrteti okrog službenih in služnostnih odnosov. 

V nadaljevanju pregledam  planete in aspekte, ki so povezani z lunacijo ali mrkom progresirani, tranzitni in solarni karti. Ob tem upoštevam tudi v kakšni poziciji je planet, kje je povezan z mrkom ali lunacija.  

Če se  Merkur  na nebu  giblje retrogradno bi znal biti vpliv mrka ali lunacije zapoznel

Kadar je planet povezan z mrkom ali lunacijo v svoji višini je vpliv ugodnejši. izredno pomembna je tudi postavitev Merkurja v času mrka ali lunacije. 

Obenem je pomemben tudi pregled vrste hiše v katero pade lunacija, je ta  kotna sledeča ali padajoča ? 

Mrki in lunacije niso samo prinašalci usodnih dogodkov

Kljub raznoraznim zapisom na internetu še enkrat povem in poudarjam, da mrki ali lunacije niso samo prinašalci usodnih dogodkov,  temveč so tudi znanilci pozitivnih sprememb. Če mrk pade na isto stopinjo, kjer se je v času vašega rojstva nahajalo Sonce, lahko pričakujete,  da bo leto po mrku zagotovo polno dogodkov,  skratka razburljivo in zanimivo. 

 

Kdaj lahko pričakujemo aktivacijsko mrka ?

  • na dan sončnega mrka
  • 1 mesec pred mrkom (+/- 4 dni).
  • 1 mesec po mrku (+/- 4 dni)

Sončni mrk so drugačni od luninih mrki in poudarjajo začetek. (Včasih tudi konec, vendar pa se nato takoj začne kaj novega). Spremembe bi se lahko pojavile v roku enega meseca in nas ponavadi presenečajo. V sončnem mrku je razpoloženje in čut bolj izrazit. Tako ste zmožni storiti nekaj pomembnega nepremišljenega med emocionalnim izbruhom ali pa bi lahko celo prišli slabe navade in iracionalni občutki na dan in prevzeli oblast pri kontaktih s drugim.

Če je sončni mrk blizu vašega rojstnega dne, boste dogodke občutili v toku leta, ki sledi mrku (mišljeno leto, ki se začne od trenutka mrka). Spremembe bodo končane, ko boste imeli naslednji rojstni dan.

  • 4 dni pred ali po mrku
  • 2 tedna pred ali po mrku (+/- 4 dni)
  • na dan mrka

Med luninem mrku bi lahko bile vaše občutki od intuicije bile blokirani zaradi prezimljene Lune, ki vam omogoča uporabo bolj praktičnega orodja (čudovit čas za odpravljanje slabih navad), in dober čas za izjavo namenov, ker sonce skriva slabe navade in ukoreninjene reakcije, te ne bodo ovirale pri uresničitvi. Zabeležite si torej dogodke novice in signale, ki jih dobite blizu mrka. Ker so novice včasih komajda opazne, skrite ali pa so le čenče, vendar pa bodo ob določenem dogodki imeli pomemben pomen.

Tekoči mrk v osebnem horoskopu se vedno nanaša na ves horoskop, če se upošteva moč in aspekte do osebnega planeta, nato uporablja ključne besede začetka (solarnega mrka) in kulminacijo (lunin mrk) mrkov, ki se nanašajo na lastnost tega planeta in na hišo nad katero vlada. Upoštevati je potrebno najmanj šest mesecev pred mrkom in si ogledati tranzite te točke do Marsa ali drugih močnejših planetov (tranziti sonca, lune, Merkurja in Venera so ponavadi preveč hitri, razen če so stacionarni). Dlje si oglejte tudi katero temo pokaže ta tranzit, ker to daje dobro smernico tematike naslednjega mrka.

Drug namig je, če štejemo nazaj 19 let, ko se tedaj na isti stopnji pojavil zadnji mrk in razmišljanje o dogodkih, ki so se pripetili tedaj oziroma kateri primeri so pritegnili tedaj vašo pozornost.

Če se mrk dotika pomembne točke vaše natalne karte

Če je sončni mrk v konjunkciji, to se pravi na ali skoraj na isti stopnji,kjer imate natalni planet, ali če je na na isto stopnjo vašega Ascendenta, Medium Coeli, Imun coeli ali Descendenta se začne pomemben nov razburljiv ciklus na tem področju.