Pomen astroloških hiš v kompozitu

Močna  zasedenost planetov v prvi hiši, kaže, da  je partnerski  odnos življenjsko pomemben, posebno, če se v kompozitni karti  v prvi hiši nahaja Sonce, Luna, Venera, Mars in Jupiter. Planetna gostota v prvi hiši ni nujno pokazatelj harmonične in stabilne zveze. Astrološka praksa je pokazala, da planetna gostota v prvi hiši lahko  prinaša navidezno dobro zvezo.  Planeti in vrh prve hiše, signifikator vrha  prve hiše astrologu daje informacijo  kakšen vtis naredita partnerja na okolje, kako na par gledajo drugi  ljudje.  Iz prve hiše se razbere  ali imata enotnosti v značaju ali pa so si njune karakterne  lastnosti nasprotujoče . V  Vendar kaže pogosta zasedenost planetov v prvi hiši, da je njihov odnos življenjsko pomemben, posebno, če je v prvi hiši Sonce, Luna, Venera, Mars in Jupiter.

Druga hiša financ se  v partnerskem horoskopu  nanaša na vrednote in je pokazatelj kako pomembno vlogo igra denar v odnosu. Pokaže katere vrednote so za partnerja pomembne, obenem  pojasni tudi v kolikšni meri so skupne vrednote vplivale na nastanek zveze (npr..ker se oba zanimata za iste stvari in ideje, lahko sta tudi oba poklicno ali materialno dobro situirana), ter istočasno ali te vrednote razdvojijo ali zvezo drži skupaj. V kolikor je druga hiša povezana z  Plutonom  ali Marsom, je to pokazatelj, da v zvezi prihaja do prepirov zaradi raznolikosti mnenj o  vrednotah . V primeru pozitivnih aspektov se njihove vrednote usklajuje ali pa spodbujajo oziroma se s tem dvigne vrednost partnerstva. Opisuje tudi, v kakšnem  obsegu imata partnerja na voljo lastnino ali materialne dobrine. Astrološka praksa je pokazala, da Jupiter v drugi hiši prinaša visok zaslužek pri enem ali obeh partnerjih. Slabo aspekti rana druga hiša pa pokaže, da imata partnerja težave z denarjem ali lastnino, ki so lahko vzroki za spor. Iz astrološke prakse povem, da mi slabo postavljeni planeti v 2.hiši dajo vedeti,  da nobeden od teh dveh, za katere se izdela kompozit  ne zna ravnati z denarjem. Pred konzultacijo ob slednjem preverim tudi 8. hišo, ki mojo domnevo potrdi ali ovrže.

Tretja hiša ima v kompozitu podoben  pomen kot zgoraj naveden opis prve hiše obenem opisuje  komunikacijo med partnerji. Slabi aspekti med    Marsom ali  Saturnom ali Plutonom ali  Merkurjem kažejo na to,  da je komunikativnost sporna in neusklajena. Če eden od njih opazi, da ga drugi ne razume, ali pa njegove izjave napačne razume, se bo to v tej hiši jasno pokazalo. Tudi prehod iz najprej zanimivih pogovorov, ki kasneje preidejo v pogovor vsakdanja in s tem postanejo dolgočasni, ker se nobeden od njih dveh ne potrudi za uvajanje novih zanimivih področji se da ravno tako prebrati tu. V kolikor je v tretji hiši planetna gostota  (posebno močnih planetov) kaže na duhovno sorodno mišljenje. Taki partnerji se imajo vedno veliko za povedati, najdejo vedno nekaj novega in se radi pogovarjajo. Opaziti je velika skladnost in izmenjava idej in misli. V nekaterih primerih (odvisno od stanje planetov) lahko pokaže prevelik poudarek na mišljenje in komunikacijo, ker nazadnje ni več prostora za izmenjavo emocionalnosti in nežnosti.

Četrta opisuje  dom, čeprav nimajo nekateri partnerji nekaj takega kot je dom. Hiša pokaže kot kotna hiša elementarne korenine partnerstva v dobesednem smislu (geografskem), kakor tudi v prenesenem smislu, glede na duhovnost in emocionalnost. Kaže na notranjo globino partnerstva in mogočnost, da se to pokaže na zven. Iz četrte astrologi  ugotavljamo  ali ima ta zveza  sploh osnovno skladnost in ali obstaja zato bistvena emocionalna in psihološka osnova. V nadaljnjem četrta hiša v kompozitu kaže tudi na dom. Dom je tam, kjer se izražajo najgloblje emocionalne in psihološke oblike obnašanja teh  dveh oseb. Močan poudarek te hiše kaže na to, da si partnerja izmenjavata emocionalne izkušnje in čutov, ter da imata skupen dom.

Peta v kompozitu opisuje ljubezenski odnos, otroke (če jih partnerja imata), kreativnost in izraz lastne osebnosti. Ta hiše posebno pokaže ali se lahko partnerja v medsebojnem odnosu obnašata naravno. Tam kjer temu ni tako, nosijo nekateri le fasado tega, kar drug od njega ali nje pričakuje, s tem postane eden od partnerjev v takem partnerstvu, posebno, če je ta zgrajena na osnovi pretvarjanja ali preveč kompromisov oziroma laži itd., razočaran v tem trenutku, ko pride resnica na dan ali ko se eden od njih zaveda zmote. Posebej močno poudarjena peta hiša kaže nato, da je izhodišče lasten izraz obeh partnerjev. Partnerja sta se našla zato, ker se rada med seboj družita in kjer sta si všeč. Ker ta hiša povsem poudarja ljubezensko razmerje, ne nujno  pa trdno zvezo,  pri prevelikem  poudarku te hiše poroka ni priporočljiva. Močno poudarjena peta v kompozitu je pokazatelj močnega in iskrenega   prijateljstva, pri katerem pa mora biti poudarjena tudi  11. hiša . Četudi se najdeta dve osebi in pri tem ohranita svojo individualnost, kaže prevelik poudarek nato, da bo tako tudi naprej ostalo, prilagodljivost, ki je pa potrebna zato s tem pa ni dana in zato tudi ni primerno za načrtovanje zakonske zveze.

Šesta hiša je lahko težko  breme, saj  kaže skupne obveznosti in odgovornosti za katere nekateri niso pripravljeni prevzeti odgovornosti. Preveč poudarjena hiša v kompozitu je pokazatelj, da partnerja prevzemata  odgovornosti, astrološka praksa pa je pokazala, da niti ne  z veseljem. Disonantni aspekti iz šeste so tudi pokazatelj, da v partnerstvu ni prostora za stvari, ki nudijo veselje,  ljubezen in srečo v ljubezni. Nasprotno pa je poudarek planetov v šesti močno zaželen v kolikor gre za  posloven odnos.

Sedma v kompozitu je pokazatelj zakona ali dolgotrajne zveze.  partnerjev, da nastane resna skupna zveza. To področja kaže na tesno in zaupni prijateljski odnos dveh oseb. Zato je poudarjena sedma hiša vsekakor dober znak zato, da bo zakon dolgotrajen.

Osma je v kompozitu dodeljena skupnim financam. Drug pomen osme v komponistu je regeneracija ali  transformacija, ki jo nakaže poudarjena osma hiša. Le ta ne  zajema denarja,  ki ga zaslužimo, ampak denar, ki si ga sposodimo ali  denar, ki nam  ga nekdo dolguje. Iz osme astrologi v kompozitu lahko razbiramo  darila, dediščina, plačevanje davka in povračila,socialne transferje ,  hipoteke, kredite, lessinge. Skratka iz te hiše je razvidno tudi materialno stanje oseb za katere se kompozit izdeluje. Razberemo lahko moč seksualnosti med partnerjema.

Deveta hiša kaže kakšen pogled imata partnerja na svet, razumevanje ter izmenjavo idej. Ob slabi postavitvi planetov kot sta to  Mars ali pa Pluton v njej,  se pokaže  razlika v inteligenci in nesporazumi. Deveta hiša pokaže kakšen socialen status dosežeta kot par v družbi. Opisuje tudi kakšen vzgled bosta  imela v družbi. Sonce v deveti prinaša uspehe.

Enajsta hiša je tudi pri kompositu hiša prijateljstva, posebno pri partnerjih, ki se ljubita je poudarjena hiša dober znak da postaneta tudi dobra prijatelja. Da se zanimata za iste stvari, ter imata veliko skupnega. Pri poslovnih partnerjih bi poudarjena 11. hiša pomeni, da so poleg poslovnih odnosov tudi prijatelji. Glede na to kakšna je postavitev planetov  v tej hiši se, da razbrati skupni ideali in upanja.

Dvanajsta hiša vlada nad podzavestjo, sanjami, intuicijo in skrivnostmi. Vlada nad vsem, kar je skrito, vključeno z dejanja, ki se dogajajo zadaj za sceno in so zaupni dogovori. Zdravljenje duševnih bolezni in psihičnih fenomenov sodijo sem, kajti te predstavljajo podzavest. Dinamika dejanj te hiše lahko stopnjuje naše slutnje in intuicijo. Stari astrologi so pripisovali tej hiši vsa ne-dejanja, s tem so mišljene vse stvari, ki jih naredimo, da se samega sebe, oslabimo ali uničujemo. Vlada nad počitkom, doseg konca nekega dolgega ciklusa in zaključek vseh omejitev, med drugimi  samote, opisuje zatirane misli in čustva. Slaba postavljena 12. hiša v kompozitu kaže  na težke psihološke motnje, togo in ukoreninjeno obnašanje, ki motijo partnerstvo, ter s tem onemogoči skupno življenje. Na drugi strani sta tu tako izenačena, da konec koncev ne morata eden brez drugega, čeprav bi oba trpela.

Partnerski horoskop – Kompozit  je  metoda, pri katerem nastane eden horoskop iz dveh rojstnih kart

Beseda kompozit izhaja iz latinske besede  compositio kar pomeni sestavljanje.  Le to  lahko razumemo kvečjemu kot umetno kompozicijo, ki jo sestavimo iz dveh ali več rojstnih  kart k enem samem partnerski horoskop ali kompozit. Kompozit se izdela s pomočjo  tehnike središčnih točk.

Kako izračunamo kompozit

Pri kompozitu poiščemo torej središčne točke (midpointe) istih planetov vendar sredino med njegovem Soncem in njenem Soncu, njeno luno in njegovo luno in tako tudi za vrh hiš in s tem dobimo tudi pozicije ASC, DC, MC in IC. Sicer pa astrologi za izračun uporabljamo profesionalne astrološke programe.

V kolikor bi kompozit izračunavali ročno bi morali poiskati središčne točke med dvema planetoma in ob tem uporabiti najkrajšo pot med dvema planetoma. Tako bi npr. izračunali 210° = 0° v Škorpijonu, če ima partner A MC na 20° Rak in Partner B na 10° Vodnar. Ker pa je na nasprotni strani točka 0° v Biku krajša med Rakom in Vodnarjem, se vzame to točko za središčno točko in s tem je tudi naš nov MC kompozitnega horoskopa.

Edina izjema predstavlja Ascendent obeh partnerjev. Obstaja možnost, da izračunamo kompozitni ASC za bivališča partnerjev. Tu je izhodišče izračunani kompozitni MC, pri katerem s pomočjo tabel hiš določimo ascendenta, ki ustreza širinski stopinji bivališča partnerja. Če ni skupnega bivališča in če partnerja celo stanujeta zelo daleč drug od drugega, potem je priporočljivo, da se naredi za vsako bivališče lasten kompozit. Sporna vprašanja glede pravega Ascendenta pa ponavadi reši sam računalnik, ker redkokdaj dandanes izračunavamo take stvari ročno. Naši avtorji trdijo da je najbolj zanesljiva točka Ascendenta v sečišču.

Ker je ročni izračun lahko precej zapletena tehnika ob kateri napake niso izključene priporočam, da si kompozitni horoskop za vas in vašega partnerja izdelate na brezplačni spletni strani astro.com