Obstajajo štiri osnovna področja za razumevanje horoskopa in eden izmed teh področji so hiše.

Nekateri sodobni astrologi se pri interpretaciji horoskopa osredotočajo le na planete v znamenjih in na aspekte, medtem ko hišne sisteme zanemarjajo. Interpretacija takega horoskopa je površna in suhoparna. Namreč pregled hiš in planetov v njej daje veliko pomembnih informacij o osebnem načinu življenja. To so hiše, zodiakalna znamenja, planeti in aspekti.

Te predstavljajo raznovrstna področja življenja. Nekateri sodobni astrologi se pri interpretaciji horoskopa osredotočajo le na planete v znamenjih in na aspekte, medtem ko hišne sisteme zanemarjajo. Interpretacija takega horoskopa je površna in suhoparna. Namreč pregled hiš in planetov v njej daje veliko pomembnih informacij o osebnem načinu življenja. To so hiše, zodiakalna znamenja, planeti in aspekti.

Kot prvo je seveda potrebno poznati dobro vse značilnosti znakov in planetov, ter kateri planeti so njihovi vladarji. V zadnjem postopku je potrebno poiskati na kakšen način se izrazi hiša. Vsi ti podatki dajejo dopolnilne informacije, iz katere je konec koncev možno sestaviti individualen oz. celoten zapleten mozaik iz posameznih delčkov, ki je individualen in zapleten, tako kot je sam človek. Redko kdaj zgodi, da bi imel nekdo vseh 12 planetov lepo razporejen v vseh 12 hišah. Skoraj večina ljudi imajo vsaj dve ali tri prazne hiše, nekateri celo 4 ali 5, drugi celo več.

Klasična astrologija uporablja 12. hiš. Hiše v astrološki karti so sektorji, ki se ne spreminjajo in zavzemajo dvanajst najpomembnejših področij našega življenja. Njihova razdelitev pa je odvisna od kraja in časa našega rojstva. Vsak dan preidejo vsa znamenja in vsi planeti vseh dvanajst hiš. Na horizontu se vsake 4 minute dvigne druga stopinja znamenja, tako da se vseh trideset stopinj znamenja premakne v dveh urah.
V Evropi uporabljamo večinoma hišni sistem po Placidu, sistem enakih hiš in hišni sistem Kocha.

Hiše Placida uporablja astrolog, ko bi rad izvedel kaj o osebnosti, poklicu, ljubezni ali celo pri vprašanjih o partnerstvu. V astrologiji ima vsaka hiša določen pomen in pokaže določena življenjska področja. Označujemo hiše vedno v nasprotno smer od urnega kazalca (nakazan s puščico v sliki spodaj). Ko poznamo pomen hiš, lahko začnemo povezovati med hišami, znamenja, planeti in aspekti. Kako se to dela bomo izvedeli pri posameznih interpretacij horoskopa, sedaj pa k opisu vseh 12. astroloških hiš.

Vse hiše so opisane tako, kot sledi:

• po ključnih besedah
• dodelitev naravnih vladarjev ter tip hiše
• opis za tolmačenje osebnosti
• opis za partnerski horoskop oz. kompozit
• opis za interpretacijo političnega horoskopa
• opis za interpretacijo horarnega horoskopa

Teh 12. hiš pa ne smemo nikakor zamenjati z dvanajstimi zodiakalnimi znamenji. Hiše zavzemajo vedno isti položaj, medtem ko se planeti gibljejo. Hiše v glavnem simbolizirajo razmere na zemlji .Znamenja se v astrologiji nanašajo na mentalna stanja. Na primer Oven vlada glavi, rokam in obrazu. Zato tudi prva hiša vlada glavi, rokam in obrazu.

Sun May 08 2011 10:53:58 GMT+0200

Avtor : Sonja Klopčič